Sok
Naturalny, tłoczony sok jabłkowy 3L 5L
100% naturalnego soku: bez konserwantów bez dodatku cukru bez dodatku wody naturalnie mętny z miąższem |
Łagodnie pasteryzowany, dzięki czemu sok zachowuje niemal wszystkie cechy świeżych owoców: witaminy, błonnik, potas, fosfor, jod, żelazo.
Z badań Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wynika, że mętne soki jabłkowe są bogatym źródłem błonnika oraz polifenoli, czyli naturalnych przeciwutleniaczy, dzięki czemu powstrzymują procesy starzenia, działają przeciwnowotworowo oraz wspomagają prace układu pokarmowego.
Sok może być przechowywany w temperaturze od 2⁰ do 20⁰C. Nieotwierany ma półroczny termin ważności. Po otwarciu może być przechowywany w temperaturze pokojowej, nie trzeba go trzymać w lodówce.
Dlaczego?
Bo specjalnie skonstruowany zawór sprawia, że do środka nie dostaje się powietrze i sok utrzymuje świeżość przez 21 dni. Pod warunkiem, że zawór będzie zalany sokiem.
Nasz tłoczony sok charakteryzuje się doskonałym smakiem, który zawdzięczamy wyjątkowym jabłkom pochodzącym z naszego sadu.
Mętne soki jabłkowe zapobiegają nowotworom i starzeniu się oraz wspomagają ogólną odporność organizmu. Dlatego dorosły człowiek profilaktycznie powinien wypijać jedną lub dwie szklanki mętnego soku dziennie – koniecznie tłoczonego z naszych jabłek.
Polskie sadownictwo w 2010 roku miało 2,6 proc. udziału w światowej produkcji jabłek. Jesteśmy europejskim liderem dzielnie konkurując z Włochami i Francją. Jednak w ciągu ostatnich 10 lat spożycie jabłek znacznie spadło z 21 kg do 15 kg rocznie w przeliczeniu na jedną osobę. Żeby tego było mało soki, nektary i napoje jabłkowe zajmują dopiero trzecie miejsce w rankingu najpopularniejszych smaków z 15-proc. udziałem w polskim rynku (25 proc. to smak pomarańczy, a 23 proc. – marchewkowy).
Na szczęście, dzięki kampaniom promującym owoce, warzywa i soki oraz rozprzestrzeniającej się modzie na zdrową oraz regionalną żywność, istnieją duże szanse na coraz częstszą obecność jabłek i ich przetworów na polskich stołach. Sporą rolę odgrywają mętne soki, tłoczone ze świeżych owoców, które zdobywają coraz większą popularność. Wielu sadowników korzysta z tego rodzaju usług, przetwarzając część swoich zbiorów – „Naturalnie mętne soki wyprodukowane są z całych owoców metodą tłoczenia na zimno. Odbywa się to w tzw. prasie , która wyciska miazgę owocową z bardzo dużą siłą zgniotu. Technologia ta wyklucza stosowanie konserwantów. Soki nie posiadają więc dodatku cukru ani wody, jedynie poddawane są łagodnej pasteryzacji. Sprzedawane są w 3 i 5-litrowych opakowaniach, a ich trwałość to minimum 6 miesięcy”.
Już wiele narodowości doceniło prozdrowotne właściwości soków z jabłek. I tak np. w Niemczech spożycie soków mętnych wynosi 20-25 proc. ogólnego spożycia soku jabłkowego (12l/os/rok), a w Japonii to aż 80 proc.
Informacje o właściwościach zdrowotnych mętnych soków jabłkowych powoli przekonują Polaków do zwiększenia ich konsumpcji.