O nas
Nasze gospodarstwo od ponad 30 lat specjalizuje się w produkcji smacznych i dorodnych jabłek oraz brzoskwiń. Owoce produkowane są zgodnie z regułami Integrowanej Produkcji*. Gospodarstwo wyposażone jest w niezbędne maszyny i urządzenia zapewniające pomoc w pielęgnacji roślin oraz w nowoczesną bazę przechowalniczą. Jabłka przechowywane są tam w atmosferze o niskiej zawartości tlenu. Powoduje to spowolnienie procesu dojrzewania, dzięki czemu możemy zaoferować owoce wysokiej jakości. Ciągły rozwój gospodarstwa, sadzenie nowych odmian oraz ciągłe podnoszenie jakości produkcji sprawia, że współpraca z naszym gospodarstwem na pewno będzie dla Państwa korzystna. |
Dzięki doświadczeniu, tradycji oraz nowoczesnym metodom produkcji i przechowywania zapewniamy wysokiej jakości owoce.
Czy wiesz, że jabłka: - Regulują trawienie, - Stabilizują florę jelitową, - Ułatwiają spokojny sen, - Poprawiają zdolność koncentracji, - Podnoszą odporność na stresy, - Rozpuszczają kwas moczowy, - Obniżają poziom cholesterolu we krwi, - Zapobiegają powstawianiu komórek rakowych, - Wspierają rozwój substancji odpornościowych, - Wzmacniają florę jamy ustniej, - Pomagają utrzymać zgrabną sylwestkę. |
Jak to jest możliwe? Dzięki bardzo licznym, pożytecznym dla zdrowie człowieka substancjom znajdującym się w jabłkach. Najwięcej z nich jest (aż 70%) występuje w skórce i w miąższu tuż pod nią. Dlatego nie zaleca się obierania jabłek ze skórki. Jabłka są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, a zawarte w nich związki fenolowe zapobiegają powstawaniu skrzepów krwi, chorobom krążenia oraz chorobom nowotworowym. Hamują rozwój wirusów i bakterii. Jabłka zawierają również około 600 związków karotenowych. Chronią one skórę przed porażeniem promieniami ultrafioletowymi, czyszczą także naczynia krwionośne oraz chronią tkanki przed rakiem. |
Warto spożywać więcej świeżych jabłek!
Jedno polskie jabłko średniej wielkości i dobrej jakości kosztuje w granicach od 0,25 do 1,0 zł.
Ten wydatek może być mniejszy niż kwota przeznaczona na lekarstwa.
*Integrowana produkcja roślin (IP) - jest nowoczesnym systemem jakości żywności, wykorzystującym w sposób zrównoważony postęp mechaniczny i biologiczny w uprawie, ochronie roślin i nawożeniu oraz zwracającym szczególną uwagę na ochronę środowiska i zdrowie ludzi.
Uczestnictwo w systemie IP pozwala na otrzymanie zdrowej żywności pochodzenia roślinnego, w której nie zanotowano przekroczeń dopuszczalnych poziomów pozostałości środków ochrony roślin, metali ciężkich, azotanów i innych pierwiastków oraz substancji szkodliwych.
Potwierdzeniem wysokiej jakości plonów pochodzących z IP jest posiadany przez nasze gospodarstwo certyfikat i zastrzeżony znak IP.